Skip to main content
FilePdf

Vacaturebericht onafhankelijk deskundige ACLB

4 december 2020| Bij de Vlaamse overheid is er een mandaat vacant van: ONAFHANKELIJK DESKUNDIGE IN HET AUDITCOMITE VAN DE LOKALE BESTUREN.

Context van het mandaat: het Agentschap Audit Vlaanderen, het auditcomité van de lokale besturen en het auditcomité van de Vlaamse administratie

Het Agentschap Audit Vlaanderen is een Vlaamse overheidsdienst die audits uitvoert bij de lokale besturen (gemeenten, OCMW’s, provincies, autonome gemeentebedrijven, welzijnsverenigingen, e.a.) en de entiteiten van de Vlaamse administratie.

Voor de aansturing van en het toezicht op het Agentschap Audit Vlaanderen zijn twee auditcomités verantwoordelijk: het auditcomité van de lokale besturen en het auditcomité van de Vlaamse administratie. Beide auditcomités staan ook in voor de onafhankelijke werking van het Agentschap Audit Vlaanderen.

Voor meer informatie over het Agentschap Audit Vlaanderen en de beide auditcomités kan u terecht op de website www.auditvlaanderen.be. Daar vindt u ook het jaarverslag van Audit Vlaanderen en de beide auditcomités.

Vacant mandaat van onafhankelijk deskundige in het auditcomité van de lokale besturen

Het auditcomité van de lokale besturen telt zeven leden. Vier van deze zeven leden zijn onafhankelijke deskundigen. Van de drie andere leden zijn er twee leden die aangeduid zijn op voordracht van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en is één lid aangeduid op voordracht van de Vereniging van de Vlaamse Provincies (VVP). De voorzitter van het auditcomité is een onafhankelijk deskundige. Een vertegenwoordiger van de Vlaamse minister bevoegd voor binnenlands bestuur neemt als waarnemer deel aan de vergaderingen van het auditcomité.

Alle leden van het auditcomité van de lokale besturen worden aangeduid door de Vlaamse Regering. Voor de onafhankelijke deskundigen gebeurt de aanduiding door de Vlaamse Regering op voordracht van het auditcomité.

Het mandaat van onafhankelijk deskundige in het auditcomité loopt voor een periode van vijf jaar, die éénmaal hernieuwbaar is.

Het auditcomité van de lokale besturen houdt doorgaans vijf vergaderingen per jaar. Deze vergaderingen vinden (normaliter) plaats in Brussel tijdens de kantooruren en nemen gemiddeld een halve werkdag in beslag. De agenda en de documenten voor de vergadering worden ongeveer een week voor de vergadering aan de leden van het auditcomité bezorgd. Van de leden van het auditcomité wordt verwacht dat zij de vergaderingen degelijk voorbereiden.

De leden van het auditcomité ontvangen per vergadering waaraan zij hebben deelgenomen een vaste vergoeding. Deze bedragen zijn terug te vinden in het jaarverslag van het auditcomité. 2

Vanaf 23 februari 2021 is een mandaat van onafhankelijk deskundige in het auditcomité van de lokale besturen vacant.

Vereiste bekwaamheden, kennis en ervaring

Om in aanmerking te komen voor het mandaat dient u over bekwaamheden, kennis en ervaring te beschikken in één of meer van de volgende gebieden:

▪ werking van auditcomités in een grote organisatie;

▪ audit, interne controle, organisatiebeheersing, risicomanagement; het beschikken over gespecialiseerde diploma’s of certificaten is een pluspunt;

▪ aansturing van, toezicht op, of leiding van een auditdienst in een grote organisatie;

▪ de publieke sector;

▪ deugdelijk bestuur/corporate governance.

Onontbeerlijk is de kennis van en ervaring in het veld van ICT, gezien dit een specialiteit is waar het auditcomité van de lokale besturen expliciet op zoek naar is.

Onafhankelijkheidsvereiste

Om in aanmerking te komen voor het mandaat is het van cruciaal belang dat u aan de onafhankelijkheidsvereiste voldoet. U moet dit expliciet vermelden in uw kandidaatstelling.

Het begrip onafhankelijkheid wordt in dit verband ruim geïnterpreteerd en betreft ook de gepercipieerde onafhankelijkheid.

Het nagaan of al dan niet aan de onafhankelijkheidsvereiste is voldaan, zal steeds een zekere mate van beoordeling inhouden.

Onverminderd deze beoordelingsbevoegdheid bij het onderzoek van de kandidaatstellingen, wordt verondersteld dat in dit verband niet aan de onafhankelijkheidsvereiste voldaan is, wanneer u:

▪ een politiek mandaat bekleedt, werkzaam bent op een kabinet van een politiek mandataris, of op een andere wijze expliciet geassocieerd bent met een politiek mandataris of een politieke partij;

▪ momenteel personeelslid of bestuurder bent van een organisatie die onder het audituniversum valt van het Agentschap Audit Vlaanderen, of wanneer dit in de voorbije vijf jaar het geval was;

▪ momenteel bestuurder of personeelslid bent van een organisatie die in belangrijke mate diensten levert aan het audituniversum van het Agentschap Audit Vlaanderen en/of aan het agentschap zelf, of wanneer dit in de voorbije vijf jaar het geval was, en voor zover dit van aard is dat het uw onafhankelijkheid ten aanzien van het audituniversum en/of het agentschap kan aantasten.

Kandidaatstelling

Uw kandidaatstelling voor dit mandaat moet vergezeld zijn van uw curriculum vitae, waarin u ten minste uw huidige en vroegere professionele functies, opdrachten en mandaten vermeldt.

In de kandidaatstelling motiveert u waarom u beantwoordt aan de vereiste bekwaamheden, kennis en ervaring, waarom u beschikt over het profiel om op termijn het lidmaatschap van het auditcomité op u te nemen, en ook waarom u voldoet aan de onafhankelijkheidsvereiste.

De kandidaatstellingen moeten ingediend worden bij Dieter Vanhee, adviseur bij het departement Kanselarij en Bestuur, en secretaris van het auditcomité van de lokale besturen, uiterlijk op maandag 4 januari 12u.

De kandidaatstellingen kunnen alleen via e-mail ingediend worden, op het hiernavolgend e-mailadres: [email protected].

Selectie

De selectie zal gebeuren door beoordeling van de ingediende kandidaturen, op basis van de motivering in de kandidaatstelling en het curriculum vitae.

Eventueel volgt na deze beoordeling nog een gesprek met de overgebleven kandidaten.

De beoordeling gebeurt door het auditcomité van de lokale besturen of door een door het auditcomité aangeduide delegatie van leden van het auditcomité.

De beslissing tot formele voordracht van de gekozen kandidaat aan de Vlaamse Regering wordt genomen door het auditcomité.

Aangezien momenteel slechts één mandaat vacant is, zal mogelijk een lijst van kandidaten aangelegd worden waarvan gebruik kan gemaakt worden wanneer er in de toekomst opnieuw één of meerdere mandaten zouden vrijkomen; indien u niet in dergelijke lijst wenst opgenomen te worden, gelieve dit dan te melden in uw kandidaatstelling.

Bijkomende informatie

Voor eventueel gewenste bijkomende informatie kan u contact opnemen met Dieter Vanhee, secretaris van het auditcomité van de lokale besturen (e-mail: [email protected]