Meer open ruimte nodig
Het SDG-rapport toont aan dat Vlaanderen er in het algemeen op vooruitgaat. Zo hebben steeds minder Vlamingen een te laag inkomen of moeite om hun rekeningen te betalen (p. 30 SDG rapport). Ook zijn meer Vlamingen aan het werk. Vooral de jongeren scoren goed. Bovendien is een groot aandeel van die werkende Vlamingen aan de slag in de kennisintensieve economie. Het algemene inkomen is nu beter verdeeld over alle Vlamingen en steeds meer mensen van buitenlandse herkomst nemen deel aan onze samenleving.
Sinds 2010 gaan we echter achteruit op vlak van open ruimte. Boosdoener is de verharding. In 87% van de gemeenten in Vlaanderen is er nu minder groene ruimte dan 13 jaar geleden. Vlamingen zijn ook minder tevreden over de kinderopvang en minder mensen schrijven zich in voor volwassenenonderwijs. We produceren ook nog steeds te veel afval en ook de publieke diensten stonden door corona onder druk.
Lokale aanpak
Minstens 65% van het succes van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) hangt af van de inzet van provinciale en lokale besturen.
“De klimaatverandering, de inflatie, de oorlog in Europa en de druk op de budgetten maken het des te belangrijk om nu werk te maken van duurzame ontwikkeling. De provincies, steden en gemeenten vertolken daarin een cruciale rol. We worden wereldwijd gelauwerd als pioniers in de lokale vertaling van de SDG’s.” stelt Wim Dries, voorzitter van de VVSG.
Meer data en samenwerking
Om de SDG’s uit de Agenda 2030 te behalen, is het cruciaal dat de lokale en provinciale besturen in Vlaanderen hun rol blijven invullen. Met Provincies.incijfers.be zijn de provincies alvast goed geplaatst om alle lokale en bovenlokale data te verzamelen en bevattelijk ter beschikking te stellen.
“Het SDG-rapport toont ook de noodzaak aan om meer gegevens te verzamelen en beschikbaar te maken. In Vlaanderen kunnen besturen een beroep doen op databronnen zoals de Gemeente-Stadsmonitor, Provincies.incijfers.be en de SDG-monitor. Ondanks de rijkdom aan data, zijn er voor een heel aantal SDG’s weinig gegevens beschikbaar, of ze zijn te algemeen”, vertelt Wim Dries (VVSG).
“We moeten beter samen werken en samen beleid voorbereiden, uitvoeren en opvolgen. Vandaag zijn de inspanningen te versnipperd. Elk overheidsniveau stippelt zijn eigen strategie uit, of erger nog, men werkt mekaar tegen”, concludeert Tom Dehaene, voorzitter van de Vereniging Vlaamse Provincies.
In 2015 keurde de VN de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling goed. De 193 lidstaten, waaronder België, verbonden er zich toe om te werken aan duurzame economische groei, sociale inclusie en milieubescherming. Als leidraad stelde de Agenda 2030 17 Sustainable Development Goals of SDG’s op. Deze universele doelstellingen moeten de wereld tegen 2030 op het pad richting duurzame toekomst zetten.
Benieuwd hoever we in Vlaanderen staan met het behalen van de SDG’s?
Download het SDG-rapport en kom het te weten.
Lees ook het hoofdstuk over de lokale vertaling van de SDG’s in het nationale rapport van België, de VNR.
Vragen?
Anton De Ryckere
Algemeen directeur
[email protected]0476 77 50 57
Nathalie Debast
Algemeen directeur
[email protected]0497 31 80 77