Vertaalapp 'FACT' breidt uit naar hout- en meubelsector 

De vertaalapp 'FACT' is uitgebreid voor de hout- en meubelsector. FACT staat voor ‘First Aid Communication Tool’ en vertaalt zorgvuldig geselecteerde woordenschat naar 11 talen. De vertaalslag gebeurt door technische vertalers en is gecontroleerd door native speakers. De app bevat ook beeldmateriaal en audio en bij technische woorden is uitleg voorzien in klare taal. 

De Provincie West-Vlaanderen, initiatiefnemer van de app, sectorfonds Woodwize en VDAB die mee hun schouders zetten onder het nieuwe woordenboek, zijn tevreden. 

Vertaalapp voor technische woorden
De hout-en meubelsector is erg technisch, heel wat vacatures raken dan ook niet  ingevuld. Met het inzetten van de FACT-app hoopt de sector geïnteresseerde anderstaligen genoeg te kunnen ondersteunen om de stap te zetten naar de sector. Bedrijven kunnen ook gemakkelijker gemotiveerd worden om anderstaligen aan te werven als er een betrouwbare vertaaltool voorhanden is. 

Provincie West-Vlaanderen, VDAB en Sectorfonds Woodwize werkten de woordenschat uit. Het woordenboek voor hout en meubel bevat meer dan 400 zorgvuldig geselecteerde termen die in 7 reeksen werden onderverdeeld: ‘handelingen’, ‘materialen’, ‘gereedschap en machines’, ‘onderdelen van machines’, ‘afgewerkte producten’, ‘planlezen’ en  ‘begrippen’. 

FACT is gratis te downloaden via Play Store of App Store en bevat geen advertenties. De tool is offline bruikbaar. 

Project met vele partners
De FACT-app is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en werd ontwikkeld als onderdeel van het Interregproject AB Réfugiés-Emploi, in samenwerking met de volgende partners: VDAB, POM West-Vlaanderen, Le FOREM, Mission Locale du Douaisis, Entreprendre Ensemble, Rode Kruis Vlaanderen, Fedasil, Ligo – Centrum voor Basiseducatie Midden- en Zuid-West-Vlaanderen, Travi, Refu Interim, Ifapme,  Edu+,  Boerenbond, MTECH+, Vorm DC, Makkie, Alimento, HorecaForma, Constructiv, Zorgnet-Icuro en Woodwize. 

Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen, VDAB, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Waalse Regio.