Vandaag presenteren wij onze laatste speerpuntnota, "Toerisme & Recreatie". In deze nota gaan we in op hoe de Vlaamse provincies ideaal geplaatst zijn om op het terrein de visie en ambitie van Vlaanderen in de praktijk te brengen en effectief te realiseren.

Vlaanderen heeft een heldere visie op Toerisme & Recreatie, met concrete en ambitieuze beleidsprioriteiten rond ecologische en economische duurzaamheid, toegankelijk toerisme…, waar de provincies helemaal achterstaan. Meer nog, we pionieren al vele jaren met talloze initiatieven die deze visie niet enkel ondersteunen, maar ze de facto waarmaken op het terrein.

We kunnen dit dankzij onze unieke, participatieve methodiek, onze bestuurskracht en de expertise van onze mensen op het terrein.

We nodigen Vlaanderen dan ook uit deze onontbeerlijke rol die we de facto spelen, niet enkel te erkennen en te verankeren, maar nog meer te gebruiken! Rem ons niet af, zie ons niet als concurrenten, maar beschouw ons als waardevolle partners in het realiseren van onze gemeenschappelijke doelstellingen.


Concreet vragen we:

1. Erkenning in het kader van de Vlaamse Parken;

2. Ondersteuning van de provinciedomeinen door betere afspraken;

3. Heldere afspraken met Toerisme Vlaanderen (o.a. om nog meer te investeren);

4. Optimalisatie van kwalitatieve en veilige fiets- en wandelnetwerken;

5. Een voortrekkersrol inzake duurzaamheid.

Op die manier creëren we samen bewegingsvrijheid voor beleidsmakers op elk niveau, en laten we de bestuurlijke puzzel weer vlotter schuiven. Ten goede van burgers, bedrijven en de hele Vlaamse samenleving.

De volledige tekst kan u terugvinden op: Speerpunt Toerisme & Recreatie