Op 14 en 15 februari organiseerde de Provincie Oost-Vlaanderen een congres om een bijzondere mijlpaal te vieren: 30 jaar mondiale samenwerking. Al sinds 1994 zet de Provincie zich in voor duurzame internationale samenwerking en mondiale solidariteit. Ze ondersteunt partnerorganisaties in drie regio's: Province du Sud in Rwanda, Cordillera in de Filipijnen en Esmeraldas in Ecuador.
Oost-Vlaanderen als solidaire provincie
Het provinciaal bestuur houdt rekening met de mondiale impact van haar lokale acties en zet daarnaast ook actief in op duurzame ontwikkeling binnen een internationaal solidair perspectief.
"We investeren in sterke mondiale partnerschappen en bevorderen de uitwisseling van ervaringen en expertise rond de implementatie van specifieke SDG’s wereldwijd. Door te kiezen voor een beperkt aantal regio’s en te focussen op een langetermijnaanpak streeft de Provincie naar duurzame veranderingen.” - gedeputeerde Joke Schauvliege, bevoegd voor Mondiale Solidariteit
De Provincie kiest ervoor om te focussen op drie regio’s om de beperkte middelen te maximaliseren. Het provinciebestuur hanteert de OESO-richtlijn die stelt dat landen 0,7% van het bruto nationaal inkomen besteden aan mondiale solidariteit. Het is belangrijk dat elk bestuursniveau hierin zijn verantwoordelijkheid opneemt, en dat doet de Provincie al jaren.
Al van bij de aanvang was het cruciaal dat de lokale partnerorganisaties, in samenwerking met de lokale bevolking en sleutelactoren uit de regio, zelf het pad uitstippelden en keuzes maakten voor hun lokale ontwikkeling. De Provincie helpt de organisaties om het gekozen pad te bewandelen en ontwikkelingskansen te creëren voor iedereen, in het bijzonder kwetsbare groepen.
Resultaten 30 jaar mondiale partnerschappen
Deze samenwerking heeft de voorbije jaren verschillende tastbare resultaten opgeleverd. Een greep uit de realisaties:
In Rwanda
- Opstart van meer dan 25.000 inkomensgenererende activiteiten, waarvan de meeste in de landbouw, kleinveehouderij en kleinhandel.
- Creatie van 22 dagcentra en vorming van 117 vrijwilligers voor de zorg van meer dan 3400 kinderen met een beperking. Mobiele teams van het orthopedisch ziekenhuis raadpleegden meer dan 500 mensen met een beperking.
- 14 groepen van slachtoffers en daders van de genocide - of van hun kinderen -werkten vredevol samen in hun gemeenschap. Er werd een vreedzame oplossing gevonden voor meer dan 7.000 gevallen van teruggave van tijdens de genocide geroofde of beschadigde eigendommen.
In Ecuador
- Bouw van 24 drinkwatersystemen die zuiver water leveren aan 20.000 personen, mede dankzij het goed beheer van de 20 opgeleide drinkwatercomités.
- Negen ecologische jeugdclubs werden opgericht en versterkt in hun autonomie. Zij ondernemen diverse milieu acties, onder andere voor het behoud van de mangroves.
- De oprichting en versterking van vijf cacaocoöperatieven en hun koepelorganisatie leidde tot een sterke groei van de cacaosector in de Esmeraldas-provincie. Meer dan 500 boerderijen kregen bio- en fairtradecertificering. Het nieuwe consortium Herencia Esmeraldas bracht een eigen chocolade op de markt.
In de Filipijnen
- Verbetering van duurzame landbouw- en voedselsystemen in ten minste 250 gemeenschappen.
- Verbeterde toegang tot gezondheid in minstens 75 gemeenschappen.
- Hogere lonen en uitkeringen voor meer dan 6.000 mijnwerkers van 30.000 families.
- De protestacties van de inheemse bevolking leidden tot een verbod op open mijnbouw, en verhinderden de opstart van diverse mijnbouw- of waterkrachtprojecten wegens hun negatieve impact op de lokale voedselsystemen.
Lees meer over de mondiale partnerschappen van de Provincie Oost-Vlaanderen: oost-vlaanderen.be/internationaal-samenwerken/mondiale-solidariteit/mondiaal-samenwerken.html.